sit arheologic | val de pământ
Murfatlar | Constanța

ID: 379
Categorie: sit arheologic
Localitate: Murfatlar
SIRUTA: 62379
UAT: MURFATLAR
Tip UAT: oraș
Județ: CONSTANȚA
Descriere: Fotografia surprinde zona de nord a localității Murfatlar, cu intravilanul și câteva terenuri agricole din preajmă. La nord de strada Murfatlarului se află o construcție de tip industrial. Lângă drumul agricol care trece aproape de latura sa estică și continuă spre localitatea Poarta Albă, se distinge un tronson al unui val. Acesta pare a avea traseul paralel cu cel al Valului lui Traian. În planul îndepărtat al fotografiei este surprins Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Schimbări de peisaj: Comparând Harta Topografică 1974 a DTM, ediția 2, cu Ortofotoplanul 2013-2016, se remarcă extinderea spre nord a spațiului construit. Localitatea și-a schimbat aspectul după construirea canalului Dunăre-Marea Neagră paralel cu linia ferată care traversează centrul orașului. Mai exact, o parte din clădirile aflate pe acel loc au fost desființate și dărâmate.
Data zborului: 5/29/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Podgorie
Hidronim: Canalul Dunăre-Marea Neagră
Geomorfologie: Podisul Cernavodei
Regiune istorică/geografică: Dobrogea
Regiune de dezvoltare: Sud-Est
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere