sit arheologic | așezare
Vătași | Teleorman

ID: 204
Categorie: sit arheologic
Localitate: Vătași
SIRUTA: 153767
UAT: POENI
Tip UAT: comună
Județ: TELEORMAN
Cod RAN: 153767.01
Datare obiectiv: 4500 î.Hr. - 3900 î.Hr.
Descriere: Fotografiile surprind din diferite unghiuri tell-ul de la Vătași-Măgura cât și zona de luncă situată la sud-est de movilă. Urmele în sol evidențiază atât movila antropică, șanțul care o delimitează cât și locuirile exterioare de la nord și de la est. Tell-ul se află în lunca Dâmbovnicului la sud-vest de localitatea Vătași. Zona sitului arheologic a fost afectată de construcții moderne.
Schimbări de peisaj: Atât în harta Specht cât și în harta habsburgică din 1857 este consemnată o movilă la sud de localitatea Vătași. La finele secolului al XVIII-lea, Valea Dâmbovnicului, teritoriul în care se dezvoltă Vătași, era delimitată atât la sud cât și la nord de două păduri întinse. În a două jumătate a secolului al XX-lea sunt construite drumurile comunale, rețelele de electricitate și sondele de extragere a petrolului din apropierea sitului. Tot în a doua jumătate a secolului al XX-lea apare în harta topografică și brațul pârâului Dâmbovnic, care pornește din sudul localității Vătași și se varsă în Dâmbovnic în zona Pădurii Drăghinești.
Observații: Movila apare atât în harta Specht cât și în harta habsburgică din 1857. Nu apare în planurile directoare de tragere și nici în harta topografică din anul 1974. Tell-ul și locuirile exteriore aparțin culturii Gumelnița dar au fost descoperite și materiale arheologice datând din epoca bronzului (cultura Tei) și La Tène.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Pășune
Hidronim: Râul Dâmbovnic
Geomorfologie: Câmpia Gavanu
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Bibliografie: Bem, Cătălin, Asăndulesei Andrei, Haită, Constantin, Bem, Carmen, Florea, Mihai, Interdisciplinary investigations.The tell settlement from Vătaşi Măgura (Teleorman County, Romania), Studii de Preistorie, 10, 2013, 89-117; Repertoriul Arheologic Național, http://ran.cimec.ro/sel.asp?codran=153767.01 (accesat la 08.11.2019);
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)