sit arheologic | așezare
Teiu | Argeș

ID: 126
Categorie: sit arheologic
Localitate: Teiu
SIRUTA: 19221
UAT: TEIU
Tip UAT: comună
Județ: ARGEȘ
Toponim: Drumu Giurgiu (hartă habsburgică sec al XIX-lea); Teiul din Vale (PDT); Valea Heleșteului, Valea Dabului, Valea Mozacului (HTM)
Cod RAN: 19221.01
Datare obiectiv: 4500 î.Hr. - 3900 î.Hr.
Descriere: Fotografiile surprind tell-ul 1 din cadrul așezării gumelnițene de la Teiu-Siliștea-Măgura. Tell-ul este situat în lunca inundabilă a pârâului Mozac, la nord de acesta, la sud-est de localitatea Teiu, între drumul județean DJ508 și drumul comunal DC100. Tell-ul a fost aplatizat ca urmare a activităților agricole. În zonă au fost construite și două heleștee la începutul secolului al XX-lea.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea se pot observa schimbări de peisaj datorate factorilor antropici. În secolul al XVIII-lea satul Teiu era înconjurat de două brațe ale pârâului Mozoc. Brațul nordic al Mozocului dispare pâna în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Teiu se dezvoltă de-a lungul Drumului Giurgiu (în prezent drumul comunal DC100). La începutul secolului al XX-lea apar apar trei heleșteie: unul în sudul localității și la vest de Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscut sub numele de Heleșteul lui Marinache Călin, altul este construit la est, la peste 500 metri sud-est de drumul Giurgiului, cunoscut ca Heleșteul lui Cristudor și cel de-al treilea, heleștelui lui Badea Stanciu este construit la nord. O ultimă modificare de peisaj apare la începutul secolului al XXI-lea prin dispariția unei întinse livezi de prun înlocuită de o zonă agricolă.
Observații: Tell-ul are un diametru de 40 de metri și o înălțime de 1 metru. Este protejat de un val de pământ. Atât tell-ul cât și valul de pământ au fost surprinse în fotografiile aeriene din 2011, ortofotoplanurile din 2016 și imaginile satelitare Google Earth.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Teren arabil neirigat
Hidronim: Lacul Mozacu
Indicativ drum: DJ 508
Geomorfologie: Câmpia Pitestiului
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Bibliografie: Repertoriul Arheologic Național, http://ran.cimec.ro/sel.asp?codran=19221.01 (accesat la 08.11.2019)
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)