ID: 197
Categorie: sit arheologic
Tip:
Localitate: Preajba
SIRUTA: 153749
UAT: POENI
Tip UAT: comună
Județ: TELEORMAN
Toponim: Valea Dâmbovnic (hartă harbsburgică sec. al XIX-lea);
Cod RAN: 153767.01
Datare obiectiv: 4500 î.Hr. - 3900 î.Hr.
Descriere: Fotografia este realizată din dreptul localității Preajba cuprinzând peisajul de luncă care caracterizează proximitatea satelor Preajba și Vătași, văzut în nord. În imagine se mai vede cum pârâul Dâmbovnic coboară spre sud în dreptul localității Vătași. În zona de luncă, pe malul estic al unui curs secundar al Dâmbovnicului este surprins un tell gumelnițean.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea se pot observa schimbări de peisaj. În secolul al XVIII-lea teritoriul ocupat de cele două sate era reprezentată de o vale creată de apele pârâului Dâmbovnic și mărginită la sud și la nord de două păduri întinse. La nord de Vătași trecea un drum Drumul Giurgiului, drum desființat din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Din prima jumătate a secolului al XIX-lea au apărut și cele două localități, Vătași pe malul nordic al pârâului Dâmbovnic iar Preajba pe cel sudic. Cursul de apă surprins la în sudul localității Vătași, la vest de tell s-a format în a doua jumătate a secolului al XX-lea, pe harta topografică din anul 1974 fiind un pârâu care seacă temporar.
Observații: Atât în harta Specht cât și în harta habsburgică este marcată o movilă aflat la sudul localității Vătași. În urma zborului din anul 2011 a fost descoperit tell-ul gumelnițean de la Vătași. Este de menționat faptul că pe harta din 1857 movila este poziționată la sud-vest de sat și nu la sud-est, acolo unde a fost descoperit tell-ul. Acest aspect ar putea constitui o eroare a hărții topografice. Cercetările neintruzive au dus la descoperirea șanțurilor care împrejmuiau tell-ul cât și la descoperirea unei așezări situate în afara tell-ului.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Pășune
Hidronim: Râul Dâmbovnic
Geomorfologie: Câmpia Gavanu
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Bibliografie: Bem, Cătălin, Asăndulesei Andrei, Haită, Constantin, Bem, Carmen, Florea, Mihai, Interdisciplinary investigations.The tell settlement from Vătaşi Măgura (Teleorman County, Romania), Studii de Preistorie, 10, 2013, 89-117; Repertoriul Arheologic Național, http://ran.cimec.ro/sel.asp?codran=153767.01 (accesat la 08.11.2019);
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)