sit arheologic | așezare
| Hunedoara

ID: 32
Categorie: sit arheologic
UAT: TURDAS
Tip UAT: comună
Județ: HUNEDOARA
Toponim: Halîngă (HTM 1974); Halunca (PDT); Halinga (hartă habsburgică sec. al XIX-lea)
Cod RAN: 91704.02
Datare obiectiv: 106 - 275
Descriere: Fotografia surprinde un peisaj cu malul sudic al Mureșului și zona de luncă de la nord-est de localitatea Pricaz, zonă cunoscută ca și Halânga. În imagine se vede și traseul viitoarei autostrăzi A1, tronsonul Deva-Orăștie.
Schimbări de peisaj: Comparând harta josefină cu a doua ridicare topografică habsburgică, planul director de tragere de la începutul secolului al XX-lea, harta topografică militară din 1974, ortofotoplanurile din anul 2016 și imaginile satelitare Google Earth se pot observa schimbări de peisaj. În secolul al XVIII-lea cursul râului Mureș ajungea mult mai spre sud unde forma o meandră în dreptul localității Pricaz. În aceea perioadă și pârâul Orăștie avea un curs diferit vărsându-se în Mureș la sud-vest parcurgând de la est către vest Halinga și nu la nord, cum o face în prezent. Cursul râului Mureș se retrage spre nord începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea ajungând la traseul actual în prima jumătate a secolului al XX-lea. În acea perioadă se modifică și cursul pârâului Orășție. O ultimă modificare de peisaj începe cu anul 2011 și anume cu începerea lucrărilor de construcție a autostrăzii.
Observații: Cercetările arheologice preventive de pe traseul autostrăzii au dus la identificarea sitului rheologic de la Pricaz-Halângă. La kilometrul 4,750 al autostrăzii A1 a fost descoperită o villa rustica.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Teren arabil neirigat
Hidronim: Râul Mureș;Râul Grădiștea;Râul Sibișel
Geomorfologie: Culoarul Vintului
Regiune istorică/geografică: Transilvania
Regiune de dezvoltare: Vest
Bibliografie: Repertoriul Arheologic Național, http://ran.cimec.ro/sel.asp?codran=91704.02 (accesat la 08.11.2019)
Sursă cartografică: Prima Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere