Sistemul liniar de structuri de pământ în judeţul Timiş – o abordare sincronă

Sistemul liniar de structuri de pământ în judeţul Timiş – o abordare sincronă
Dorel Micle, Liviu Maruia, Marcel Török, Adrian Cîntar, Călin Timoc & Andrei Stăvilă

Descriere: Judeţul Timiş, parte din regiunea istorică a Banatului, situat în sud-vestul România, este traversată de la nord la sud, de un sistem de trei lucrări de apărare liniare, constituite din o serie de şanţuri succesive şi valuri de pământ, cunoscut de specialişti drept „valuri de pământ romane „, care nu au fost datate sau etnic atribuite. Echipa a încercat prin tehnici şi metode moderne, să stabilească exact traseul acestor lucrări de apărare şi să identifice caracteristicile lor comune, atât în ceea ce priveşte rolul de apărarea precum şi metoda de construcţie darşi relaţia cu mediul geografic. Cercetarile au combinat metodele de prospectare geofizică cu topografia şi cartografierea arheologică, precum şi cu prelucrarea de imagini satelitare, în scopul de a compila un studiu interdisciplinar de peisaj arheologic. Obiectivele noastre principale au fost de a identifica traseul lucrărilor de apărare şi a caracteristicilor sale şi relaţia dintre fortificaţii şi peisajul.

Cercetarea a avut două părţi: o muncă de teren (cercetărilor arheologice de teren, analize geo-morfologice, topografie arheologică, şi prospectare geofizică – magnetometrie; etapa de laborator (analiza de hărţi topografice şi cadastrale, imagini satelitare, analize GIS).

Rezultatele finale au constat în crearea de hărţi cu traseul exact al fortificaţiilor liniare, identificarea caracteristicilor de construcţie, identificarea caracteristicilor geomorfologice a peisajului, pe traseul fortificaţiilor folosind imagini satelitare.