peisaj | sat; câmp
| Călărași

ID: 376
Categorie: peisaj
UAT: MODELU
Tip UAT: comună
Județ: CĂLĂRAȘI
Descriere: Fotografiile surprind satul Radu Negru și în special împrejurimile. Se observă numeroase urme în sol și în culturi care sugerează posibila prezențî a unor structuri arheologice.
Schimbări de peisaj: Comparând harta josefină cu a doua ridicare topografică habsburgică, planul director de tragere din anul 1925, harta topografică militară din 1974, ortofotoplanurile din anii 2013-2016 și imaginile satelitare Google Earth se pot observa schimbări de peisaj: satul Radu Negru a fost înființat recent, în ultimul sfert al secolului al XX-lea, ca urmare a relocării vechii vetre aflate în trecut în sud-est.
Observații: Satul a fost desființat de autoritățile comuniste și relocat după 1991 la 1km NV, deoarece fosta vatră se afla într-o zonă joasă, unde pânza freatică iese uneori la suprafață.
Data zborului: 4/28/2012
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Zone complex cultivate
Indicativ drum: DN 21
Geomorfologie: Cîmpul Stefan Voda
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere