peisaj | pășune
| Hunedoara

ID: 185
Categorie: peisaj
UAT: DEVA
Tip UAT: municipiu resedinta de judet
Județ: HUNEDOARA
Toponim: Lângă Mureș; Holtmaros
Descriere: Fotografia surprinde malul sudic al Mureșului, în dreptul fermelor avicole dintre localitățile Șoimuș și Teleghi, la sud de săpăturile arheologice preventive din punctele Avicola și Teleghi. Zona este traversată de două drumuri agricole. Se observă o porțiune pietroasă a malului, și câteva mici ochiuri de apă.
Schimbări de peisaj: Schimbările de peisaj recente sunt marcate de construcția autostrăzii Lugoj-Deva. Pe Harta Imperiului Habsburgic, în această zonă Mureșul avea un curs diferit, datorat existenței a două brațe în dreptul orașului Deva. În prezent cursul său s-a modificat, traversând centrul fostei insule dintre cele două brațe. Pe Harta Topografică 1974 a DTM, ediția 2, zona pietroasă este delimitată de un șir de arbuști, în prezent dispăruți.
Data zborului: 9/8/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Curs de apă
Hidronim: Râul Mureș
Geomorfologie: Culoarul Devei
Regiune istorică/geografică: Transilvania
Regiune de dezvoltare: Vest
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic (Transilvania), Planuri Directoare de Tragere