peisaj | luncă; oraș; autostradă; canal; fluviu; pod
Cernavodă | Constanța

ID: 234
Categorie: peisaj
Localitate: Cernavodă
SIRUTA: 60785
UAT: CERNAVODA
Tip UAT: oraș
Județ: CONSTANȚA
Descriere: Fotografia surprinde în întregime podul peste Canalul Dunăre-Marea Neagră, care leagă orașul Cernavodă de strada Gării peste cursul de apă. În partea dreaptă a imaginii se vede parțial Podul Anghel Saligny peste Dunăre. Apar, de asemenea, ecluza Cernavodă și Autostrada A2 aflată în construcție în momentul fotografierii.
Schimbări de peisaj: Comparând harta josefină cu a doua ridicare topografică habsburgică, planul director de tragere din anul 1925, harta topografică militară din 1974, ortofotoplanurile din anii 2013-2016 și imaginile satelitare Google Earth se pot observa schimbări de peisaj. Orașul Cernavodă s-a extins (fiind vizibilă partea sa de sud in fotografie), Apariția podului peste Canalul Dunăre-Marea Neagră și a Podului Anghel Saligny, realizat între 1890-1895 și crearea ecluzei Cernavodă. De asemenea, peisajul a fost modificat de apariția Autostrăzii A2.
Data zborului: 4/28/2012
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Zonă urbană discontinuă
Hidronim: Fluviul Dunărea;Canalul Dunăre-Marea Neagră
Indicativ drum: DN 22 C
Geomorfologie: Podisul Cernavodei
Regiune istorică/geografică: Dobrogea
Regiune de dezvoltare: Sud-Est
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere