peisaj | luncă; deal; râu
Spini | Hunedoara

ID: 22
Categorie: peisaj
Localitate: Spini
SIRUTA: 91722
UAT: TURDAS
Tip UAT: comună
Județ: HUNEDOARA
Toponim: Holdele Lungi (cf. PDT 1:20000)
Descriere: Fotografiile surprind zona de luncă situată la sud de Rapoltu Mare și de râul Mureș și la nord de localitățile Simeria Veche și Spini. Zborul urmărește traseul autostrăzii A1, tronsonul Deva-Orăștie.
Schimbări de peisaj: Comparând harta josefină cu a doua ridicare topografică habsburgică, planul director de tragere din anul 1925, harta topografică militară din 1974, ortofotoplanurile din anul 2016 și imaginile satelitare Google Earth nu se observă schimbări majore de peisaj. Din secolul al XVIII-lea și până în prezent zona a fost utilizată ca loc pentru pășunat și pentru exploatarea culturilor agricole. Principala schimbare de peisaj survinde după anul 2011 când este construită autostrada. Ferma legumicolă a fost construită în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Teren arabil neirigat
Hidronim: Râul Mureș
Geomorfologie: Culoarul Vintului
Regiune istorică/geografică: Transilvania
Regiune de dezvoltare: Vest
Sursă cartografică: Prima Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere