ID: 56
Categorie: peisaj
UAT: GEOAGIU
Tip UAT: oraș
Județ: HUNEDOARA
Toponim: Lacuri (HTM 1974); Pe Obreje (cf. HTM 1974); Între Drumuri (cf. HTM 1974); Lunca (cf. HTM 1974); Acul din Sus de Drum, Obreaza (PDT); Obresia mare, Lunca (hartă habsburgică sec. XIX)
Cod RAN: 1776.02
Datare obiectiv: 5000 î.Hr. - 3900 î.Hr.
Descriere: Fotografiile surprind peisajul de la sud-vest de localitatea Șibot, din lunca Mureșului și la sud de Munții Metaliferi, o zonă joasă, înconjurată de masive montane și dealuri și mărginită de râurile Mureș, Vaideu și Cugir. În imagini mai sunt surprinse calea ferată ce leagă localitatea Șibot de Vinerea, DN7. Fotografiile urmăresc traseul autostrăzii A1, tronsonul Orăștie-Sibiu.
Schimbări de peisaj: Comparând harta josefină cu a doua ridicare topografică habsburgică, planul director de tragere de la începutul secolului al XX-lea, harta topografică militară din 1974, ortofotoplanurile din anul 2016 și imaginile satelitare Google Earth nu se observă schimbări majore de peisaj între secolele al XVIII-lea și al XX-lea. Calea ferată apare pe hartă la începutul secolului al XX-lea. Construirea autostrăzii începând cu anul 2011 determină schimbări ale peisajului.
Observații: Harta josefină indică zona ca loc al desfășurării bătăliei dintre armata transilvănenă condusă de voievodul Ștefan Bathory și cea otomană, condusă de Isa-bey. Este vorba de bătălia de la Câmpul Pâinii din 13 octombrie 1479. Spre sud-est, spre balastieră au fost descoperite două topoare eneolitice din cupru.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Pășune
Hidronim: Râul Mureș;Râul Cugir
Geomorfologie: Culoarul Vintului
Regiune istorică/geografică: Transilvania
Regiune de dezvoltare: Centru
Sursă cartografică: Prima Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere