peisaj | luncă; câmp; deal
| Alba

ID: 39
Categorie: peisaj
UAT: SIBOT
Tip UAT: comună
Județ: ALBA
Toponim: Țelinele Balomirului (cf. HTM 1974); Valea Csori (harta josefină)
Descriere: Fotografia surprinde peisajul de luncă de la sud de Mureș, dintre localitățile Balomiru și Tărtăria cu balastiera folosită pentru construirea autostrăzii A1, lotul 1, tronsonul Orăștie-Sebeș. La nord sunt surprinse drumul european E68 și calea ferată carea leagă Tărtăria de Balomiru. În sud, pe malul pârâului Cioara, pe terasa dealului Țelinile Balomirului se vede un posibil șant văzut ca și cropmark.
Schimbări de peisaj: Comparând harta josefină cu a doua ridicare topografică habsburgică, planul director de tragere de la începutul secolului al XX-lea, harta topografică militară din 1974, ortofotoplanurile din anul 2016 și imaginile satelitare Google Earth nu se observă schimbări majore de peisaj până la construirea autostrăzii. Se observă totuși terasarea dealului Țelinele Balomirului ca urmare a practicării agriculturii, construcția căii ferate în prima jumătate a secolului al XiX-lea și a drumurilor agricole de la hotarul dintre comunele Șibot și Tărtăria. Construcția autostrăzii începe în anul 2012 fiind finalizată în anul 2015. Totodată, zona folosită pentru extragerea balastului în anul 2011 se tranformă în bălți de pescuit între 2013 și 2015.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Teren arabil neirigat
Hidronim: Râul Cioara
Indicativ drum: DN 7
Geomorfologie: Culoarul Vintului
Regiune istorică/geografică: Transilvania
Regiune de dezvoltare: Centru
Sursă cartografică: Prima Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere