peisaj | luncă; câmp
| Alba

ID: 40
Categorie: peisaj
UAT: SALISTEA
Tip UAT: comună
Județ: ALBA
Toponim: Coasta lui Gabor (cf. HTM 1974); Kreis Broos (harta habsburgică sec. al XIX-lea)
Descriere: Fotografia surprinde peisajul extravilan de la est de Tărtăria și la sud de drumul european E68 care leagă Tărtăria de Vințu de Jos. Zborul urmărește traseul autostrăzii A1, tronsonul Orășție-Sibiu.
Schimbări de peisaj: Comparând harta josefină cu a doua ridicare topografică habsburgică, planul director de tragere de la începutul secolului al XX-lea, harta topografică militară din 1974, ortofotoplanurile din anul 2016 și imaginile satelitare Google Earth pot fi observate schimbări de peisaj. În secolele al XIX-lea în zonă sunt documentate iazuri pisciole ale căror urme se mai pot vedea în sol. Până în secolul al XX-lea pădurea la de vest se întindea și la nord și sud, împrejmuind zona. Este defrișată și terasată ulterior și tranformată în teren agricol. În anul 2012 începe construcția autostrăzii, finalizată până în anul 2015. La începutul secolului al XXI-lea este construit și iazul piscicol care se vede în partea de est a fotografiei.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Terenuri agricole, cu zone de vegetație naturală
Geomorfologie: Culoarul Vintului
Regiune istorică/geografică: Transilvania
Regiune de dezvoltare: Centru
Sursă cartografică: Prima Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere