peisaj | deal
| Sibiu

ID: 217
Categorie: peisaj
Tip:
UAT: OCNA SIBIULUI
Tip UAT: oraș
Județ: SIBIU
Toponim: Dealul Fântânilor, Crucea lui Gropel (harta habsburgică sec. al XIX-lea); Dealu Ilenei, Valea Ilenei, La Obernișuri (HTM)
Descriere: Fotografiile surprind peisajul din teritoriul orașului Ocna Sibiului, la nord de localitatea Topârcea și la granița cu teritoriul aparținând comunei Ludoș. Reprezintă o zonă cu dealuri joase și văi săpate de foste ape curgătoare. Zona se află la nord vest de valea Vișei, unde au fost descoperite un castru și o așezare romană dar și așezări din epoca migrațiilor.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și imaginile satelitare din secolul al XXI-lea se pot observa schimbări de peisaj datorate atât factorilor antropici cât și schimbărilor de mediu. În secolul al XVIII-lea zona de nord era complet împădurită pâna la drumul comunal care se observă și în fotografie și care făcea legătura între Apoldu de Jos și Alămor. Drumul mai este folosit și în prezent. La finele secolului al XX-lea dispare pârâul Ilenei, afluent al pârâului Râura. Valea Ileana este vizibilă și în fotografiile aeriene.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Pășune
Indicativ drum: DJ106 T
Geomorfologie: Podisul Amnas
Regiune istorică/geografică: Transilvania
Regiune de dezvoltare: Centru
Sursă cartografică: Prima Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere