peisaj | câmpie; luncă
Șelaru | Dâmbovita

ID: 158
Categorie: peisaj
Localitate: Șelaru
SIRUTA: 68896
UAT: SELARU
Tip UAT: comună
Județ: DÂMBOVITA
Toponim: Valea Dâmbovnicului (hartă habsburgică sec. al XIX-lea);
Descriere: Fotografiile surprind valea pârâului Dâmbovnic și zona de luncă de la marginea de nord și nord-vest a localității Șelaru. În imagini au fost surprinse cimitirul și principalele trei artere de circulație, paralele, în jurul cărora s-a extins satul.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea se pot observa schimbări de peisaj. La finalul secolului al XIX-lea zona nu era ocupată de nicio așezare umană mare parte din teritoriul satului cât și întreaga zonă de luncă de la nord de sat fiind o zonă împădurită. Zona de nord și nord vest surprinse în fotografii făcea parte din Valea Dâmbovnicului fiind zone inundabile până în prima jumătate a secolului al XX-lea. În acea perioadă apare și cimitirul surprins în fotografiile aeriene.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Terenuri agricole, cu zone de vegetație naturală
Hidronim: Râul Dâmbovnic
Indicativ drum: DJ 503
Geomorfologie: Câmpia Gavanu
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)