peisaj | câmpie; luncă
Preajba | Teleorman

ID: 198
Categorie: peisaj
Localitate: Preajba
SIRUTA: 153749
UAT: POENI
Tip UAT: comună
Județ: TELEORMAN
Toponim: Valea Dâmbovnic (hartă harbsburgică sec. al XIX-lea);
Descriere: Fotografia surprinde o panoramă cu Valea Dâmbovnicului în care au apărut localitățile Preajba (sud), Vătași și Banov (nord). Peisajul este unul de câmpie fiind compus dintr-o vale terasată și o zonă întinsă de luncă.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea se pot observa schimbări de peisaj. Se observă modificări ale bazinului pârâului Dâmbovnic. În secolul al al XVIII-lea Dâmbovnicul curgea mult mai spre sud, spre terasa surprinsă și în fotografia aeriană și ortofotoplanuri. Astfel, din dreptul localității Banov cobora în dreptul terasei, care apare și în harta lui Specht urmând apoi să urce în dreptul localității Vătași spre actualul curs al pârâului. În secolul al XIX-lea apare un al doilea braț al Dâmbovnicului, urmând cursul actual și care se unea cu primul braț în dreptul localității Vătași. În prima jumătate a secolului al XX-lea primul braț apare ca un curs de apă care seacă temporar sau permanent dispărând de pe hartă începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea. În secolul al XVIII-lea și până în secolul al XIX-lea zona de la sud de terasă era una împădurită devenind o suprafață agricolă începând cu secolul al XX-lea. Satele Preajba și Vătași apar în prima jumătate a secolului al XIX-lea . În a doua jumătate a secolului al XX-lea apare și stația de pompare de la sud de Preajba, valea terasată.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Teren arabil neirigat
Hidronim: Râul Dâmbovnic
Geomorfologie: Câmpia Gavanu
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)