peisaj | câmpie; luncă; pădure
Mozacu | Argeș

ID: 174
Categorie: peisaj
Localitate: Mozacu
SIRUTA: 17762
UAT: NEGRASI
Tip UAT: comună
Județ: ARGEȘ
Toponim: Mozoak, Valea Romaniatzi (hartă habsburgică sec. al XIX-lea); Mozacu; Pădurea Leșile; Pădurea Zidăreanu; Valea Romanați (PDT); Mozacu; Valea Romanați; În Islaz, Pădurea Mozăceanca (HTM)
Descriere: Fotografia suprinde o zona de luncă de la sud-est de localitatea Mozacu. În imagine mai este surprinsă zona de vărsare a pârâului Mozacu în Lacul Mozacu și Pădurea Mozăceanca.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea se pot observa schimbări de peisaj datorate factorilor antropici și a celor naturali. În secolul al XVIII-lea zona era ocupată de o pădure întinsă defrilșată până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea când apare satul Mozacu și alte așezări rurale din valea Dâmbovnicului. Zona lacului era o zonă de câmpie joasă pe unde trecea pârâul Mozoc.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Pășune
Hidronim: Lacul Mozacu
Geomorfologie: Câmpia Gavanu
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)