peisaj | câmpie; luncă; pădure
Mozacu | Argeș

ID: 173
Categorie: peisaj
Localitate: Mozacu
SIRUTA: 17762
UAT: NEGRASI
Tip UAT: comună
Județ: ARGEȘ
Toponim: Mozoak, Valea Romaniatzi (hartă habsburgică sec. al XIX-lea); Mozacu; Pădurea Leșile; Pădurea Zidăreanu; Valea Romanați (PDT); Mozacu; Valea Romanați (HTM)
Descriere: Fotografiile surprind satul Mozacul din comuna Negrași, jud Argeș. Satul s-a dezvoltat pe o zonă mai înaltă delimitată la nord și nord-est de Pădurea Leșile iar la vest și sud de lunca Mozacului.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea se pot observa schimbări de peisaj datorate factorilor antropici și a celor naturali. În secolul al XVIII-lea zona satului Mozac era ocupată de deouă păduri întinse. În secolul al XIX-lea pădurea situată la vest-sud-vest de actuala localitate dispare, în zonă dezvoltându-se numeroase localități de-a lungul văii râului Dâmbovnic. Tot în această perioadă a apărut și Mozacu, de-a lungul a două artere principale, una care duce spre Giurgiu și alta care duce spre Valea Romanați.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Zonă urbană discontinuă
Hidronim: Lacul Mozacu
Indicativ drum: DJ 679 D
Geomorfologie: Câmpia Gavanu
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)