ID: 165
Categorie: peisaj
Localitate: Banov
SIRUTA: 153712
UAT: POENI
Tip UAT: comună
Județ: TELEORMAN
Toponim: Krucze de Piatră (harta Specht); Banov, Cevrlou (hartă habsburgică sec. al XIX-lea); Banovul, Valea Eleștului, Săvârlău (PDT); Banov, Valea Heleștului, Țăvârlău (HTM)
Descriere: Fotografia urmărește meandrele râului Dâmbovnicului și zona de luncă de la nordul și sudul localității Banov. În nord sunt surprinde și Pădurea Dumbrava și localitatea Țăvârlău.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea se pot observa schimbări de peisaj. În secolul al XVIII-lea malul sudic al pârâului Dâmbovnic era ocupată o întinsă pădure, parte a Pădurii Deliormanului. Totodată, în penisula situată pe malul nordic al Dâmbovnicului este atestat un pod care lega cele două maluri. În nordul localității, în apropierea localității Țăvârlău (în trecut Cevrlou) trecea Drumul Giurgiului, desființat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Drumul poate fi văzut în ortofotoplanuri și în imaginile satelitare Google Earth. Pădurea întinsă situată la la sud de localitate dispare până în al doilea sfert al secolului al XX-lea fiind ocupată de terenuri agricole. _x000D_d
Observații: Atât în harta Specht cât și în harta habsburgică din anul 1857 este consemnată o movilă în sudul localității, pe malul nordic al Dâmbovnicului.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Pășune
Hidronim: Râul Dâmbovnic
Geomorfologie: Câmpia Gavanu
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)