peisaj | câmpie; luncă; pădure
| Argeș

ID: 175
Categorie: peisaj
UAT: MOZACENI
Tip UAT: comună
Județ: ARGEȘ
Toponim: Mozăceni, Dombroveni (hartă habsburgică sec al XIX-lea); Dealul Mozăceni, Dealul Pădurii (HTM);
Descriere: Fotografia surprinde peisajul de la nord-est de localitățile Mozăceni și Babaroaga. În imagine se poate vedea albia aproape secată a pârâului Mozacu cât și zona de luncă care caracterizează mare parte din peisaj.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea se observă schimbări majore de peisaj datorate factorilor antropici. În secolul al XVIII-lea, întreaga zonă era ocupată de Pădurea Dumbrava. La începutul secolului al XIX-lea apar localitățile Mozăceni și Dombroveni. În prima jumătate a secolului al XIX-lea apar localitățile Mozăceanca și Dumbrăveni. În secolul al XX-lea se pot vedea brațe și pâraie care se alimentau Mozacu și care dispar până în a doua jumătate a secolului. În anul 1968 localitatea Dumbrăveni este desfințată și alipită la Mozăceni.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Terenuri agricole, cu zone de vegetație naturală
Hidronim: Lacul Mozacu
Geomorfologie: Câmpia Gavanu
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)