peisaj | câmpie; luncă; pădure
| Argeș

ID: 128
Categorie: peisaj
UAT: STEFAN CEL MARE
Tip UAT: comună
Județ: ARGEȘ
Toponim: Dealul lui Codin, Dealul lui Dumitru Ioniță (PDT); Vâlceaua Mare, Valea Bârâce, Pășune Comunală (HTM);
Descriere: Fotografiile surprind lunca Dâmbovnicului, situată între localitățile Slobozia din județul Argeș și Fierbinți, din județul Dâmbovița. Fotografiile surprind planul satului Slobozia dar și meandrele pârâului Dâmbovnic.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea se pot observa schimbări majore de peisaj. La finalul secolului al XVIII-lea este documentată o mică așezare numită Slobosj și care se afla la sud de pârâul Dâmbovnic. Partea de nord care a află în actualul sat Slobozia era ocupată de o pădure întinsă care ocupa aproape întreaga zonă de luncă văzut la nord în fotografie. Așezarea se dezvoltă la o intersecție de drumuri, cel mai important fiind drumul Basarabilor, drum ce duce spre Mănăstirea Glavacioc, respectiv spre București. Drumul a fost desființat în anul 1884. O porțiune din acel drum mai apare și pe harta topografică militară din anul 1974 cu un segment vest-est pe Vâlceaua Mare și apoi cotind spre sud până pe malul pârâului Dâmbovnic. Pe hărțile din secolele XVIII și XX se poate observa că în zona fotografiată pârâul Dâmbovnic avea două brațe. Brațul nordic dispare începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Terenuri agricole, cu zone de vegetație naturală
Hidronim: Râul Dâmbovnic
Geomorfologie: Câmpia Gavanu
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)