ID: 172
Categorie: peisaj
Localitate: Leșile
SIRUTA: 19230
UAT: TEIU
Tip UAT: comună
Județ: ARGEȘ
Toponim: Leși, Pădurea Leși (hartă habsburgică sec. al XIX-lea); Leșile, Pădurea Leșile (PDT); Leșile, Pădurea Leșile (HTM)
Descriere: Fotografia surprinde zona de luncă situată la sud-vest de localitatea Leșile. Satul s-a dezvoltat de-a lungul drumului comunal DC100, cunoscut în trecut ca și Drumul Giurgiului. În imagine se mai poate vedea cursul pârâului Mozac, un heleșteu situat la est și zona agricolă. În imagini se văd zone umede reprezentând urme ale unor cursuri de apă sau lacuri, respectiv iazuri.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea se pot observa schimbări de peisaj datorate factorilor antropici. În secolul al XVIII-lea zona ocupată în prezent de localitatea Leșile era reprezentată de o vale mărginită la est și la vest de două păduri întinse. Zona împădurită de la vest a dispărut, aici apărând și dezvoltându-se alte comunități, precum satul Buta și Negrași. Zona împădurită de la est este cunoscută în prezent sub denumirea Pădurea Leșile. Localitatea Leșile apare în prima jumătate a secolului al XIX-lea dezvoltându-se de-a lungului Drumului Giurgiu, pe malul drept al pârâului Mozacu. Pe harta habsburgică din a doua jumătate a secolului al XIX-lea apare și un lac sau un iaz dispărut în prezent dar a cărui urmă poate fi observată pe fotografiile aeriene și ortofotoplanuri. Pe harta topografică militară se mai văd două brațe ale pârâului Mozac, reprezentând cursuri de apă care secau temporar care au dispărut în secolul al XXI-lea dar care pot fi văzute pe ortofotoplanuri. Heleșteul situat la sud-vest de localitate apare între finalul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea pe locul unui fost grajd.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Pășune
Hidronim: Lacul Mozacu
Geomorfologie: Câmpia Gavanu
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)