peisaj | câmp; pădure
| Argeș

ID: 123
Categorie: peisaj
UAT: ROCIU
Tip UAT: comună
Județ: ARGEȘ
Toponim: Pădurea Grui (harta Specht); Valea Mozak și Pădurea de la Gruiu (harta habsburgică sec XIX); Valea Vlădiasa (PDT); Valea Vlădeasca (HTM)_x000D_
Descriere: Fotografia surprinde peisajul de la marginea Pădurii Roceanca, la granița comunelor Căteasca și Teiu. Se poate vedea urma unui fost lac.
Schimbări de peisaj: Comparând hărțile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu hărțile din secolele al XX-lea și hărțile satelitare din secolul al XXI-lea putem observa că în 1790, din locul în care pârâul Mozac cotește intrând în Pădurea Roceanca pornea un al doilea braț care se vărsa tot în Mozac, în apropierea localității Teiu. Totodată, putem observa că vechea localitatea Teiu era înconjurată de apele Mozacului, în nord curgând un al doilea braț care se separa de bazinul pârâului chiar la intrarea în localitate. Toate aceste brațe ale pârâului au dispărut înainte de cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Tot începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea începe să dispară pădurea situată la nord de pârâul Mozac terenul fiind transformat în zonă agricolă.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Teren arabil neirigat
Hidronim: Lacul Mozacu
Geomorfologie: Câmpia Pitestiului
Regiune istorică/geografică: Muntenia
Regiune de dezvoltare: Sud-Muntenia
Sursă cartografică: Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere, Harta Specht (1791)