peisaj | câmp; luncă; pârâu; deal
Turdaș | Hunedoara

ID: 29
Categorie: peisaj
Localitate: Turdaș
SIRUTA: 91697
UAT: TURDAS
Tip UAT: comună
Județ: HUNEDOARA
Toponim: La Peri (cf. HTM 1974); Între Cale (HTM 1974 și PDT);
Descriere: Fotografiile surprind peisajul de luncă al văii râului Mureș din preajma localităților Turdaș (vest) și Bobâlna (nord-est). Fotografiile urmăresc traseul viitoarei autostrăzi A1, tronsonul Deva-Orăștie.
Schimbări de peisaj: Comparând harta josefină cu a doua ridicare topografică habsburgică, planul director de tragere din anul 1925, harta topografică militară din 1974, ortofotoplanurile din anul 2016 și imaginile satelitare Google Earth se pot observa schimbări de peisaj. În secolul al XVIII-lea zona de la sud de calea ferată era împădurită, fenomentul defrișărilor și a extinderii zonei de luncă începând cu secolul al XIX-lea. Cursul râului Mureș a suferit schimbări ale cursului în decursul a trei secole trecând prin procese de sistematizare și regularizare. La începutul secolului al XIX-ea este construită calea ferată și drumul care face legătura cu localitatea Turdaș, viitorul drum european E68 sau DN7. În secolul al XIX-lea satul se extinde spre sud, la intersecția mai multor drumuri care merg spre vest, spre Simeria sau spre est, spre Orăștie. În secolul al XX-lea, construcția unor drumuri din pământ și au unor canale de irigație determină schimbări de peisaj și afectează situl. O altă schimbare de peisaj survine după 2011, odată cu apariția autostrăzii. Construirea autostrăzii în această zonă a dus la desființarea unui canal irigabil.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Teren arabil neirigat
Geomorfologie: Culoarul Vintului
Regiune istorică/geografică: Transilvania
Regiune de dezvoltare: Vest
Sursă cartografică: Prima Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere