peisaj | câmp; luncă
| Hunedoara

ID: 33
Categorie: peisaj
UAT: ORASTIE
Tip UAT: municipiu, altul decat resedinta de judet
Județ: HUNEDOARA
Toponim: Balta Orăștiei (harta josefină); Lunca (harta habsburgică sec al XIX-lea și PDT); Lunca Orăștiei (HTM)
Datare obiectiv: 6500 î.Hr. - 3900 î.Hr.;3800 î.Hr. - 1200 î.Hr.;450 î.Hr. - 275;1401 - 1800
Descriere: Fotografia surprinde lunca Mureșului situată în nordul municipiului Orăștie, pe malul sudic al Mureșului, unde urma să fie construită autostrada A1, tronsonul Orăștie-Sebeș. În imagine se văd urmele unor meandre ale unui curs de apă curgătoare dispărută. La nord se vede lunca Mureșului dintre localitățile Cigmău și Geaogiu și Valea Poienii.
Schimbări de peisaj: Comparând harta josefină cu a doua ridicare topografică habsburgică, planul director de tragere de la începutul secolului al XX-lea, harta topografică militară din 1974, ortofotoplanurile din anul 2016 și imaginile satelitare Google Earth se pot observa schimbări de peisaj. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea zona era una mlăștinoasă fiind udată de mai multe pârâuri ale Mureșului, cursuri de apă ale căror urme au fost surprins și în fotografiile aeriene. Extinderea către nord a orașului Orăștie determină și antropizarea zonei începând cu finalul secolului al XIX-șea și începutul secolului al XX-lea. Pe harta din primele decenii ale secolului al XX-lea zona este una agricolă, de luncă. Tot de atunci dispar și cursurile de apă identificate pe hărțile din perioadele anterioare. În a doua jumătate a secolului al XX-lea teritoriul din nordul Orăștiei, de pe malul estic al pârâului Grădiștea era ocupat de o livadă cu meri. Tot atunci sunt construite mai multe canale de irigație. Ultima schimbare majoră de peisaj începe odată cu lucrările de construcție a autostrăzii, începute după anul 2011.
Observații: În anul 2011 în zona surprinsă în fotografie au fost realizate săpături de diagnostic arheologic pe traseul autostrăzii. În punctul Halânga, pe în zona de vărsare a Grădiștei în Mureș a fost identificată o așezare rurală romană.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Teren arabil neirigat
Hidronim: Râul Mureș;Râul Grădiștea;Râul Sibișel
Geomorfologie: Culoarul Vintului
Regiune istorică/geografică: Transilvania
Regiune de dezvoltare: Vest
Bibliografie: Repertoriul Arheologic Național, http://ran.cimec.ro/sel.asp?codran=87647.29%2C+, http://ran.cimec.ro/sel.asp?codran=87647.27+ (accesate la 08.11.2019)
Sursă cartografică: Prima Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere