peisaj | câmp
Lancrăm | Alba

ID: 45
Categorie: peisaj
Tip:
Localitate: Lancrăm
SIRUTA: 1892
UAT: SEBES
Tip UAT: municipiu, altul decat resedinta de judet
Județ: ALBA
Descriere: Fotografiile surprind zona de luncă de la vest de localitatea Lancrăm și nord-vest de orașul Sebeș. La sud urma să fie construit tronsonul Orăștie-Sebeș al autostrăzii A1.
Schimbări de peisaj: Comparând harta josefină cu a doua ridicare topografică habsburgică, planul director de tragere de la începutul secolului al XX-lea, harta topografică militară din 1974, ortofotoplanurile din anul 2016 și imaginile satelitare Google Earth pot fi observate schimbări de peisaj. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, la vest de Lancrăm curgea râul Sedizului, secat până la începutul secolului al XX-lea. Urmele acestui râu sunt surpinse atât în fotografiile aeriene cât și în ortofotoplanuri. La începutul secolului al XX-lea este construită calea ferată . Începând cu anul 2012 și pâna în anul 2015 este construit tronsonul Orăștie-Sebeș al autostrăzii A1 iar din 2015 încep lucrările pentru construirea autostrăzii A10, lotul 1, tronsonul Sebeș-Turda.
Data zborului: 9/9/2011
Tip imagine: fotografie oblică
Tip utilizare teren: Teren arabil neirigat
Indicativ drum: DN 1
Geomorfologie: Culoarul Vintului
Regiune istorică/geografică: Transilvania
Regiune de dezvoltare: Centru
Sursă cartografică: Prima Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Harta Topografică Militară 1:25000 ediția a II-a 1974, Ortofotoplan 2013-2016, Imagini satelitare Google Earth, A Doua Ridicare Topografică a Imperiului Habsburgic, Planuri Directoare de Tragere