Metode de identificare automată a structurilor arheologice liniare şi circulare prin prelucrare imagini din satelit

Metode de identificare automată a structurilor arheologice liniare şi circulare prin prelucrare imagini din satelit

Dorel Micle, Daniela Zaharie & Oana Borlea

Descriere: Spaţii foarte largi, teren accidentat sau lipsa de perspectivă vizuală sunt motivele cele mai invocate pentru care zone largi de pe teritoriul unei ţări nu sunt investigate arheologic, creând astfel o multitudine de pete albe pe harta arheologică. Utilizarea de imagini satelitare pentru a identifica site-urile arheologice reprezintă o practică comună a comunităţi arheologice în zilele, care încearcă de asemenea să găsească metode şi tehnici de identificare automată a structurilor arheologice prin procesarea imaginilor.

Găsirea celor mai bune soluţii înseamnă a elimina structuri moderne şi de a studia doar pe cele istorice în timpul procesului. Beneficiind de o acoperire aproape totală cu imagini satelitare de foarte bună calitate oferite de Google Earth pentru judeţul Timiş şi, de asemenea, de bogăţia şi varietatea siturilor arheologice echipa a încercat să identifice unele modele de lucru, care sunt accesibile arheologilor.

Tehnicile de teledetecţie s-au dovedit a fi utile în investigaţii non-intruziv a siturilor arheologice prin furnizarea de informaţii cu privire la vestigii arheologice îngropate. Prezenţa de diferite rămăşiţe în sol poate genera diferite urme identificabile în imaginile pancromatic de înaltă rezoluţie şi / sau imaginile multispectrale: urmele în culturile agricole, urmele în sol etc.

Identificarea automată a siturilor arheologice din imagini digitale este o sarcină dificilă, deoarece anomaliile mici induse de resturile îngropate sunt de obicei ascunse de urmele puternice corespunzătoare a structurilor existente în prezent în teren (drumuri, construcţii, copaci, pietre, etc). Prin urmare, identificarea şi interpretarea finală a urmelor trebui să fie făcute de către expert prin analiză vizuală a imaginii şi prin coroborarea observaţiilor sale cu informaţii suplimentare (de exemplu, hărţi istorice, reţeaua curentă de drumuri etc). În scopul de a pregăti imaginea de inspecţie vizuală am aplicat pentru prima dată un flux de operaţiuni de bază de procesare a imaginii: conversie în gri, egalizare a histogramei, detectare margine (filtru Sobel), thresholding, inversiune şi eroziune. Având scopul de a dezvolta un instrument semi-automat pentru identificarea de forme liniare şi circulare am investigat, de asemenea, unele operaţiuni mai sofisticate. Una dintre aceste operaţiuni este transformarea Hough pe care am aplicat-o, în scopul de a identifica structuri liniare (de exemplu, val ca fortificaţii romane) şi structuri circulare (de exemplu, movile funerare).

Principala problemă am întâlnit în identificarea urmelor vechi este faptul că acestea sunt oarecum ascunse de urmele actuale de împărţire a terenului, drumuri, clădiri contemporane, etc În scopul de a rezolva această problemă, am aplicat atât o etaoă pre-procesare suplimentară cât şi una post-procesare pas. Ca operaţiune de pre-procesare am folosit descompunerea valorii singulare a imaginii. Prin ignorarea componentele corespunzătoare celei mai înalte valori singulare (care conţine cele mai importante caracteristici din imagine) am obţinut o imagine în care semnele vechi sunt mult mai vizibile. În etapa de post-procesare am încercat să eliminăm liniile detectate de transformarea Hough care corespund diviziunii terenurilor curentă folosind observaţia că aceste linii sunt paralele, în principal, în timp ce marcajul vechi (de exemplu, o fortificaţie liniară) are o orientare diferită. Utilizând astfel de operaţiuni, am identificat cu succes locul unei fortificaţii liniare „romane”. Perspectivele par a fi promiţătoare, aşa că ne-am dori, de asemenea, să identificăm metode de lucru pentru identificarea automată a structurilor neregulate.