Europeana Archaeology – Documentarea din aer a peisajelor culturale; 2019-2020
Europeana Archaeology este un proiect finanțat de către Comisia Europeana, în cadrul apelului CEF Telecom – The Connecting Europe Facility: Telecom (https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility/cef-telecom). CEF Telecom este un instrument de finanțare al UE, menit să faciliteze interacțiunea dintre administrația publică, întreprinderi și cetățeni prin implementarea de infrastructuri de servicii digitale și rețele de bandă largă.
Proiectul urmărește să prezinte moștenirea arheologică bogată a Europei, punând la dispoziție pe portalul Europeana (www.europeana.eu) conținut digital de înaltă calitate, conform cu noile norme din Europeana Publishing Framework, care poate fi reutilizat. De asemenea, urmărește îmbunătățirea descoperirii conținutului arheologic și interconectarea acestuia cu fișierele de autoritate (PeriodO, AAT, GeoNames, Wikidata).
Institutul Național al Patrimoniului a selectat să trimită în acest proiect o colecție de fotografii aeriene realizate ale unor situri și peisaje arheologice. Fotografiile provin din cadrul proiectelor ArcLand – ArcheoLandscapes Europe (http://www.arcland.eu/) și European Landscape. Past, present and future (2004-2007). Scopul proiectului ArcLand a fost acela de a utiliza două tehnici de documentare și identificare arheologică pentru a înțelege trecutul: imaginile aeriene și teledetecția. Astfel, fotografiile selectate pentru proiectul Europeana Archaeology au trecut printr-un proces de cartare și metadatare.
Prin Europeana Archaeology am urmărit:
- Creșterea contribuției României la Europeana.eu;
- Diseminarea rezultatelor a două proiecte mai vechi;
- Contribuția la efortul de conștientizare a ideii de spațiu și peisaj cultural și arheologic, precum și a peisajului cultural și arheologic documentat din aer;
- Surprinderea cu ajutorul fotografiei aeriene a aproximativ 150 ani de peisaj cultural și arheologic-Harta Austriacă (a doua ridicare topografică), Planurile directoare de tragere și Hărțile topografice militare (prima și a doua ediție) și ortofotoplanuri;
- Reutilizarea prin distribuție gratuită, intrând în domeniul public, a tuturor fotografiilor prin utilizarea licenței CC-BY (Creative Commons-by), ex. CC-BY INP.
Rezultatele cantitative ale proiectului:
- 1200 de fotografii ne-am angajat să livrăm;
- 2560 fotografii analizate;
- 500 puncte identificate;
- 6300 descriptori introduși;
- 2255 resurse culturale vor fi încărcate în Europeana.eu
Partenerii Europeana Archaeology:
- Vilnius University (LT), coordonator
- 2Culture Associates (UK)
- Università di Bologna (IT)
- Athena Research Centre (GR)
- Data Archiving and Networked Services (NL)
- Georg-August-Universität Göttingen (DE)
- Institutul Național al Patrimoniului (RO)
- Instituto Centrale per il Catalogo Unico (IT)
- Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (BE)
- Lunida (SI)
- Musée d’Archéologie nationale (FR)
- Muzej za umjetnost i obrt (HR)
- Stiftung Preussischer Kulturbesitz (DE)
- Technologiko Panepistimio Kyprou (CY)
- The Hunt Museum (IE)
- Universidad de Jaén (ES)