Cercetare arheologică aeriană a tumulilor de înmormântare în Transilvania

– Cercetare arheologică aeriană a tumulilor de înmormântare în Transilvania
Zoltán Czajlik

Descriere:

Proiectul „Repertoriul tumulilor de înmormântare din Ungaria” a fost început în 1996 şi a fost urmat de „Repertoriul aşezările preistorice fortificate din Ungaria”, doi ani mai târziu.

A doua fază a proiectului a început în anul 2001, cu documentarea arheologică aeriană a fortificaţiilor şi trei ani mai târziu s-a extins cu documentarea arheologică aerienă a tumulilor de înmormântare.

Experienţa şi rezultatele proiectului mai sus menţionat au fost folosite pentru unui proiect pilot similar în România în cadru programului „Topografia aeriană arheologică a Ungariei şi a Câmpiei Transilvaneransilvaniei”. Activitatea s-a spijinit pe o colaborare fructuoasa cu Universitatea Babeş-Bolyai (Cluj, Gelu Florea şi Zsolt Molnár-Kovács), cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei (Cluj, Aurel Rustoiu), cu Muzeul Judeţean Mureş (Târgu Mureş, Zoltán Soós şi Sándor Berecki).În momentul de pornire s-a luat în calcul doar sondarea judeţelor Mureş şi Cluj, dar datorită condiţiilor excelente teritoriul s-a extins până la Deva în SV, Bistriţa în N şi Braşov în direcţia SE. Un nou partener s-a alăturat proiectului în 2010, Muzeul Judeţean Covasna (Sfântu Gheorghe, Sándor József Sztáncsuj).

Lucrarea va rezuma cele mai importante rezultate: dificultăţile în cercetarea aeriană a tumulilor de înmormântare în Câmpia Transilvaniei şi în judeţul Covasna şi „titlurile” de clasificare morfologică în sondajul aeriana a structurilor preistorice de pâmânt.